retirer pour mieux sauter

Nieuw en blij?
De hoge verwachtingen die de “nieuwe macht” oproept leidt snel tot interne worstelingen. Eerst wordt het aangewakkerde enthousiasme en optimisme getemperd door twijfels. Vervolgens worden de kritische vragen overschreeuwd door rationalisaties of er wordt druk uitgeoefend om het vooral gezellig te houden. Het toch opkomende gevoel van teleurstelling wordt tenslotte met dodelijke relativeringen onder het kleed gemoffeld.

Ongewis
De vragen “wat is nieuw” en “worden we daar blij mee” zijn hierbij cruciaal. Met elkaar gekruist vormen ze het eenvoudige tabel “Nieuw & Blij” met daarin de vier kwadranten. Handig als denkkader omdat het helderheid biedt en het helpt om te bepalen wat je te doen staat. Maar veel interessanter is het stukje “ongewis” in het midden. Hier staan namelijk zaken, die nog niet bij één van de omringende kwadranten passen. Het kan gaan om lastige vraagstukken die we onder het kleed wegwerken omdat wij onze handen daar niet aan willen branden (“too hot to handle”). Maar het kan ook gaan om kersverse ingevingen, onrijpe ideeën en prille initiatieven, waar we geen raad mee weten omdat ze zo ongewis zijn (“too small to be noticed”). Nieuwe dingen die (nog) niet goed hoorbaar en zichtbaar zijn, waardoor ze over het hoofd worden gezien.

Gemiste kansen
De neiging om deze zaken onder het kleed te willen schuiven is zorgwekkend. Door “het ongewisse” niet te willen erkennen (en de verantwoordelijkheid hiervoor te nemen) kunnen “too hot to handle” issues letterlijk in brand vliegen en ernstige schade veroorzaken. Tegelijkertijd is het een grote verspilling wanneer  waardevolle vernieuwende initiatieven over het hoofd worden gezien en in de kiem gesmoord raken.

Reculer pour mieux sauter
De andere kant is echter veelbelovend. Door juist aandacht te schenken aan het “ongewisse” (het vraagt moed om onwetendheid te durven erkennen) wordt de deur naar verder onderzoek geopend. De issue in kwestie kan uit het ongewisse gehaald worden. Een nuttige vrijplaats om te “reculer pour mieux sauter” (een stapje terug om beter te kunnen springen).

Over King Wullur

Speels met krachten. Helpt moeizame vraagstukken helder en hanteerbaar te maken. Om ongewenste krachtenspel te voorkomen. Nuchter en laser-scherp.
Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Je mag gebruik maken van deze HTML tags en attributen: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>